BANNER

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ισπανός υπεβλήθη σε ολική μεταμόσχευση προσώπου



Τον γύρο του κόσμου έκανε χθες η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του 31χρονου Ισπανού, που καταγράφηκε προ τεσσάρων μηνών στα ιατρικά χρονικά ως ο πρώτος ασθενής με ολική μεταμόσχευση προσώπου. «Φίλοι, θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς, την οικογένεια του δότη και τους δικούς μου που με στήριξαν», πρόφερε με αρκετή δυσκολία ο Οσκαρ, το επώνυμο του οποίου παρέμεινε μυστικό.
Το 90% των μυϊκών λειτουργιών του θα αποκατασταθεί περίπου σε ενάμιση χρόνο, ύστερα από εξαντλητικές εξετάσεις, φυσιοθεραπείες και λογοθεραπείες. Προσώρας μπορεί να πίνει υγρά και να τρέφεται με λιωμένη τροφή.
Υστερα από εγχείρηση διάρκειας 23 ωρών στο νοσοκομείο Βαλ Ντ’ Εμπρόν της Βαρκελώνης στις 20 Μαρτίου, μια 30μελής ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον Ζοάν Περέ Μπαρέτ αντικατέστησε όλο το πρόσωπο του Οσκαρ, που το 2005 είχε τραυματιστεί κατά λάθος από πυροβολισμό. Στο μεταξύ είχε υποβληθεί σε εννέα (!) επεμβάσεις, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή, την κατάποση και την ομιλία. Ετσι αποφάσισαν να τον υποβάλουν στην πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου, χαρίζοντάς του μύες, μύτη, χείλη, άνω - κάτω σιαγόνα και ζυγωματικά ενός δότη, σε έναν μαραθώνιο μικρο-νευροαγγειακής ανάπλασης!
Η περίπτωσή του αναγνωρίστηκε ως η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου, καθώς από το 2005 προηγήθηκαν 10 μερικές μεταμοσχεύσεις.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: