BANNER

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ



Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους €648 εκατομμυρίων σε έξι από τις κορυφαίες εταιρίες που κατασκευάζουν οθόνες LCD, με τη δικαιολογία ότι συνεννοήθηκαν παράνομα για την αύξηση των τιμών σε τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και άλλα τεχνολογικά προϊόντα.





Μετά από εκτενή έρευνα βρέθηκε ότι οι Samsung, LG, AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, HannStar Display Corporation και Chunghwa Picture Tubes συμφώνησαν για την κλιμάκωση των τιμών και αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση στα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Οι συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων λάμβαναν χώρα ανά τακτά διαστήματα στην Ταϊβάν, και είχαν την κωδική ονομασία “The Crystal Meetings“.

Φυσικά, οι εταιρίες είχαν πλήρη επίγνωση ότι τέτοιου είδους συναντήσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι είναι ενάντια στους κανόνες του ανταγωνισμού, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν και ένα έγγραφο που ζητά από τις επιχειρήσεις να φροντίσουν για την εχεμύθεια και την ασφάλεια αυτών των συζητήσεων.

Η Samsung κατάφερε να αποφύγει το πρόστιμο, καθώς εκμεταλλεύτηκε έναν Ευρωπαϊκό νόμο του 2002, που προσφέρει αμνηστία σε όποιον συμπράττει με την ΕΕ για την καταπολέμηση τέτοιων παραβάσεων.

Ακόμη, το πρόστιμο της LG μειώθηκε κατά 50% για τη συνεργασία της στην έρευνα, ωστόσο της επεβλήθηκε να πληρώσει €215 εκατομμύρια, ενώ για την AU Optronics ήρθε μείωση 20% και συνολικό πρόστιμο €116 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκε η Chimei, η οποία καλείται να πληρώσει €300 εκατομμύρια, ενώ οι HannStar και Chunghwa θα πληρώσουν €8.1 εκατ. και €9 εκατ. αντίστοιχα.
insomnia

Δεν υπάρχουν σχόλια: