BANNER

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ποιοί προκάλεσαν τη σφαγή στα Καλάβρυτα;;;


                                                 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ
         Το μνημείο των Καλαβρύτων θα αποκαλυφθή στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα της θλιβερής επετείου. Η ομαδική εκτέλεση έγινε πριν λίγο από τα Χριστούγεννα του 1943. Η λακωνική επιγραφή του μνημείου τα γράφει όλα:
    «ΤΗ 13η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943 ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ 12η ΤΩΔΕ ΤΩ ΤΟΠΩ ΑΠΑΣ ΑΡΡΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΠΕΣΕ ΠΟΛΥΒΟΛΟΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΝ ΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΟΥ».
        Όμως τα γεγονότα άρχισαν νωρίτερα.
        Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 έφθασε στα Καλάβρυτα η είδηση της συνθηκολογήσεως της Ιταλίας. Οι Ιταλοί εσάστισαν. Άλλοι έφυγαν στο βουνό και άλλοι έμειναν περιμένοντας κάποια λύση. Την άλλη ημέρα επλάκωσαν στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί. Αφόπλισαν τον ιταλικό στρατό και επιδόθηκαν στην λεηλασία. Μια ομάδα Γερμανών έκαψε τα Σουδενά. Εκεί έπιασαν τον Ντίνο Πουλόπουλο, παλληκάρι 18 χρόνων, επειδή είχε ένα δίκανο. Στις 16 Σεπτεμβρίου τον πήγαν δεμένο στα Καλάβρυτα, όπου τον εκρέμασαν. Το μεσημέρι της επομένης ο γερμανικός στρατός απεχώρησε. (και εκεί θα είχαν τελειώσει όλα, όμως δεν έγινε έτσι).
  Το ίδιο βράδυ μπήκαν στα Καλάβρυτα οι αντάρτες.(όταν έφυγαν όλοι πλάκωσαν οι μάγκες)
        Σχεδόν ένα μήνα αργότερα φάνηκε ένας λόχος Γερμανών, που εβάδιζε προς τα Καλάβρυτα. Στις 18 Νοεμβρίου, λίγο πριν νυχτώση, κοντά στην Κερπινή, άρχισαν οι αψιμαχίες ανταρτών και Γερμανών. Το άλλο πρωί η μάχη φούντωσε. Και μέχρι το βράδυ ο γερμανικός λόχος κατατροπώθηκε. Πολλοί Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ 62 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ελάχιστοι κατάφεραν να γλυτώσουν με την φυγή. Μετά από δύο ημέρες, ισχυρές δυνάμεις Γερμανών ξεκίνησαν από το Αίγιο, με σκοπό να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους. Οι αντάρτες κρύφτηκαν στο βουνό. Φεύγοντας, όμως από τα Καλάβρυτα σκότωσαν τους τραυματίες – αιχμαλώτους. (με φρικτά βασανιστήρια, τους κατακρεουργησαν για να τους βρουν οι γερμανοι σε αθλια κατασταση) Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί πήγαν στην Κερπινή είδαν το πεδίο της μάχης και ξαναγύρισαν στο Αίγιο. Οι Καλαβρυτινοί, προς στιγμήν ξανάσαναν.
                                                  ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ
           Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν ξέχασαν την ήττα τους στην Κερπινή. Ζητούσαν εκδίκηση. Προετοίμαζαν κρυφή εκστρατεία.
           Στις αρχές Δεκεμβρίου τρεις μηχανοκίνητες γερμανικές φάλαγγες ξεκίνησαν από την Πάτρα, το Αίγιο και την Τρίπολη, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα. Η φάλαγγα του Αιγίου έκαψε στο πέρασμά της τους Ρωγούς, την Κερπινή και την Ζαχλωρού, όπου αντιστοίχως σκότωσε 57, 45 και 12 κατοίκους των χωριών αυτών.
          Γρήγορα το θλιβερά μαντάτα έφτασαν στα Καλάβρυτα. Οι Καλαβρυτινοί δίβουλοι, εδίσταζαν. Ο επερχόμενος θανάσιμος κίνδυνος τους μούδιασε. Οι αντάρτες είχαν χαθή. Τελικά σχηματίσθηκε στα Καλάβρυτα μια “επιτροπή υποδοχής” των Γερμανών. Την απετέλεσαν ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Χρ. Παπανδρέου, ο γυμνασιάρχης Α. Οικονόμου, ο καθηγητής Ι. Δημόπουλος, ο επιθεωρητής Θ. Παπαβασιλείου και ο Διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης Δ. Σαμψαρέλος.
          Στις 9 Δεκεμβρίου μπήκαν οι Γερμανοί στα Καλάβρυτα. Τους προσεφώνησε γερμανιστί ο Θ. Παπαβασιλείου. Ασυγκίνητοι οι Γερμανοί απάντησαν με εκτελέσεις και εμπρησμούς. Με την πρόφαση ότι οι κάτοικοι των Καλαβρύτων Βλαχάβας και Μπράτσικας κυκλοφορούσαν στον δρόμο σε απαγορευμένη ώρα, τους έδειραν και μετά τους τουφέκισαν στην θέση Πριόλιθο. Παραλλήλως έκαψαν το ξενοδοχείον “Χελμός” και αρκετά σπίτια. Οι Καλαβρυτινοί παγωμένοι παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα. Ήταν αργά πια για να ξεφύγουν.
          Την άλλην ημέρα οι Γερμανοί πήγαν στα χωριά Βυσωκά, Μάζι, Σουδενά και Σούβαρδο. Έψαχναν για τους δικούς τους, που ήταν αιχμάλωτοι στα χέρια των ανταρτών. Τους βρήκαν, σκοτωμένους, σ’ ένα βάραθρο κοντά στο Μάζι. Ήταν οι αιχμάλωτοι της ενέδρας της Κερπινής και διαφόρων άλλων μαχών. Όλοι μαζί περίπου 120.(τους βρήκαν σε άθλια κατάσταση όπως είπα πιο πάνω, κατακρεουργημένους με τα γεν.οργανα στο στόμα τους). Οι Γερμανοί έμασαν τα λείψανα και τα εκήδευσαν στην Τρίπολη. Ευθύς μετά γύρισαν λυσασμένοι στα Καλάβρυτα. Στις 11 Δεκεμβρίου ξέθαψαν τρεις Γερμανούς αιχμαλώτους και έκαναν νεκροψία στα πτώματα. Άρχισαν οι ανακρίσεις. Τότε οι Γερμανοί έμαθαν τα πάντα: που είναι οι αντάρτες, πως σκοτώθηκαν οι Γερμανοί τραυματίες και αιχμάλωτοι, πότε πέρασαν από την περιοχή Άγγλοι και Αμερικανοί αξιωματικοί κλπ. Στο τέλος λήστεψαν τα μαγαζιά και τα σπίτια. Η μοίρα των Καλαβρύτων είχε αποφασισθή. Αλλά οι Καλαβρυτινοί δεν ήξεραν τίποτε. Έτρεφαν ελπίδες πως τάχα θα σωθούν.
                                                         Η ΣΦΑΓΗ
          Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1943. Ημέρα ψυχρή και ομιχλώδης. Ο ήλιος μισοφαινόταν σημαδιακός: Κόκκινος και με “αλώνι”.
         Οι Γερμανοί σηκώθηκαν τα χαράματα. Μάζεψαν τους Καλαβρυτινούς στην πλατεία. Τους χώρισαν όπως χωρίζουν τα πρόβατα από τα κατσίκια. Έκλεισαν τις γυναίκες και τα παιδιά στις αίθουσες του σχολείου. Οδήγησαν τους άνδρες (από 14 χρονών και άνω) προς τον δρόμον του νεκροταφείου. Ήταν πρωί ακόμη – ώρα 9. Σε λίγο η πομπή έφτασε στο ύψωμα Κάστρο, στο χωράφι του Καπή............................................(την συνέχεια την γνωρίζουμε...)


ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ -ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ. ΚΡΥΒΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΓΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΝ. ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΜΕ ΦΡΙΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θανατος σε σενα και την χρυση αυγη σου ταγματασφαλιτη.ντροπη σας ανθελληνες.

exo-frenon είπε...

Ρέιιτ, κουμουνιστάκος είσαι ρε; πώς ξέπεσες εδω μέσα ρειιτ;;; Κλείσε το κομπιούτερ ρε άχρηστε και άντε πούλησε κανένα ριζοσπάστη στην ομόνοια. Εκεί είναι η θέση σου, μαζί με τους πακιστανούς. Κοπρόσκυλο.

Ανώνυμος είπε...

Με μια μεγάλη διαφορά. Εκ καιρώ πολέμου οι αντάρτες εσφαξαν ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ενώ οι Γερμανοί ΑΜΑΧΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

λοχο μηχανικων επιασαν βασανισαν και εκτελεσαν οι παλικαραδες οι αριστεροι...... ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΓΡΕΚΙΛΟΙ ΣΛΑΒΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΕΓΙΝΑ ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ



ΓΡΕΚΙΛΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

Chuck Norris είπε...

Καλό είναι να ακούγονται οι αλήθειες για τους αριστερούληδες "πατριώτες" που πολέμαγαν σαν κότες και ήθελαν να μας "απελευθερώσουν" και να μας προσαρτήσουν στην λαϊκή δημοκρατία της μαμά Ρωσίας. Ακόμα αυτό έχουν στο μυαλό τους οι σιχαμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Οι αντάρτες προειδοποίησαν τον κόσμο να φύγει φίλε γερμανοτσολιά.

Ανώνυμος είπε...

εγω θα ηθελα να κανω μια ουσιωδη ερωτηση....οι ανταρτεσγνωριζαν το αποτελεσμα που θα ειχε στουσ αμαχουσ κατοικουσ η πραξη τους? εαν ναι τοτε το θεμα ειναι σοβαρο και η ευθυνη που ανελαμβαναν επισης!
κατα καιρους εχουν δοθη απαντησεις θεσεις εκ μερους της αριστερας με κυριαρχη εκεινη του οτι πολεμουσαν με οποινδηποτε τροπο και οπουδηποτε βρισκομενο τον κατακτητη! κατα την αποψη μου αυτη ηθεση ειναι εντελωσ ανηθικη και ανευθυνη και που μοιραια με οδηγη στην πιθανοτητα να το επιθυμουσαν κιολας το αποτελεσμα! αν μαλιστα ε
μεταφεραμε την πρακτικη αυτη στο σημερα θα επρεπε ..εντος μιασ υποθετικησ εντελωσ ιστοριασ οπου ενασ ληστησ οπλισμενοσ εισερχεται σε εναν οροφο ταμπουρωμενος να βομβαρδισουμε την πολυκατοικια σκοτωνοντασ τουσ κατοικουσ προκειμενου να τιμωρησουμε τον η τουσ ληστεσ!
και το τελευταιο προσ ερευνα απο οποιον επιθυμη ειναι να αναζητησουμε ποσοι ειναι οι νεκροι γερμανοι κατακτητεσ κατα τισ συγκρουσειε αναμεσα στισ ανταρτικεσ ομαδες και τουσ γερμανους? δεν θα το πω γιατι ειναι γελιο το νουμερο ...ειναι στην διαθεση του ερευνητη ! και ας το αντιπαραβαλη με ποσουσ ελληνεσ ειχε αυτο και σαν αντιποινα αλλα και σαν απευθειας συγκρουσεις στον εμφυλιο που ακολουθησε!

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΗΤΑΝ Γ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΕΣ?
ΠΧ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΗ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ?