BANNER

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Κίνδυνος για το DNA.....

.....το χλώριο της πισίνας

Το χλώριο της πισίνας αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CREAL) της Βαρκελώνης και του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ, που έγινε υπό τον Έλληνα διευθυντή του CREAL, επιδημιολόγο Μανώλη      Κογεβίνα. 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», παρουσιάζει τις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις σε ομάδα ατόμων που κολυμπούσαν σε πισίνες.

Τοξικές επιπτώσεις για το DNA παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα έπειτα από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε μια χλωριωμένη πισίνα. Η έρευνα απέδειξε ότι το χλώριο, που σημειωτέον χρησιμοποιείται σαν μικροβιοκτόνο, προκαλεί αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου αλλά και σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα.
Ο κ. Κογεβίνας, ο οποίος συνεργάζεται και με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως, σε καμία περίπτωση, η έρευνα δεν μας υποδεικνύει ότι πρέπει να σταματήσουμε το κολύμπι στις πισίνες. Οι θετικές συνέπειες για την υγεία από το κολύμπι είναι εξαιρετικά πολλές και μπορούν να αυξηθούν κι άλλο, αν ελαχιστοποιηθεί ή εξαλειφτεί το επίπεδο αυτών των χημικών στο νερό (της πισίνας).

«Άλλωστε, τα προβλήματα μπορούν να μειωθούν, αν οι κολυμβητές κάνουν ντους, πριν μπουν στην πισίνα, φορούν σκουφάκι και δεν ουρούν μέσα στο νερό» συμπληρώνει ό Έλληνας καθηγητής. (Προκειμένου να μην είναι απαραίτητη η αλόγιστη χρήση χλωρίου φαντάζομαι)
Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: