BANNER

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΤΟ



Έως και 100% νοθευμένα ποτά πωλούν νυχτερινά μαγαζιά,κυρίως το καλοκαίρι στα νησιά,  όπως προκύπτει από ελέγχους των αρμόδιων αρχών!
Στα λεγόμενα σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, η νοθεία αγγίζει το 80%, ενώ στα λευκά (π.χ. βότκα, ρούμι, τεκίλα) μπορεί να φτάσει και το 100%.
Βερνίκι μεταλλικών χρωμάτων αυτοκινήτων...
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν παράνομα εργαστήρια όπου παρασκευάζονται ποτά- μπόμπες, τα οποία, όπως αναφέρει ο χημικός και πρώην διευθυντής του ΕΦΕΤ, κ. Νίκος Κατσαρός, περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης προέλευσης ουσίες. Ειδικότερα, τα ποτά μπόμπες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
  • Α' κατηγορία. Οι επιτήδειοι παίρνουν επώνυμα ποτά και τα αραιώνουν. Αυτή η νοθεία έχει χαρακτηριστεί και ως... ανώδυνη. Αυτό γίνεται κυρίως στο ουίσκι, τη βότκα και την τεκίλα.
  • Β' κατηγορία. Οι επιτήδειοι αγοράζουν υποβαθμισμένη αλκοόλη από το εμπόριο, την αραιώνουν και βάζουν λίγο καραμελόχρωμα για να έχει το χρώμα του ουίσκι. Αυτό, ωστόσο, είναι επικίνδυνο, γιατί περιέχει και μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα), η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση.
  • Γ' κατηγορία. Οι επιτήδειοι, κυρίως από τις ανατολικές χώρες, αγοράζουν βιομηχανικά προιόντα, όπως πχ βερνίκι μεταλλικών χρωμάτων αυτοκινήτων, μπογιές κ.ο.κ, και αποστάζουν την αλκοόλη. Στη συνέχεια, την αραιώνουν και την κάνουν ποτό. Ωστόσο, όπως την απομονώνουν από τα διάφορα μείγματα, αποστάζουν και διάφορες άλλες τοξικές ουσίες, που είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Από αυτά τα ποτά προκαλούνται φοβεροί πονοκεφάλοι, hangover κ.ά. Επιπλέον, στα διάφορα σφηνάκια δε βάζουν τις εγκεκριμένες από τον κώδικα τροφίμων - ποτών χρωματικές ουσίες, αλλά προσθέτουν παράνομα χρώματα, αυτά που χρησιμοποιούνται στ' αυτοκίνητα!
Χώρες προέλευσης νοθευμένων ποτών θεωρούνται η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Ουγγαρία, ενώ αρκετά εργαστήρια παρασκευής έχουν «ξεφυτρώσει» στην Ελλάδα.
   Η μεγάλη κατανάλωση νοθευμένου ποτού που δημιουργεί οξεία μέθη, λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού, που επιφέρει, παράλληλα δημιουργούνται στον οργανισμό παρενέργειες και δυσλειτουργίες όπως είναι ζάλη, ναυτία, έντονος πονοκέφαλος, αίσθημα δίψας, μεγάλη κόπωση, πόνος στα άκρα και μούδιασμα, ενώ ο άνθρωπος παρουσιάζει ομιχλώδη όραση και είναι ευαίσθητος σε θορύβους και φώτα. Βέβαια, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, από την κατανάλωση ξυλοπνεύματος-  μαιθανόλης {είναι ένα πολικό υγρό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιψυκυτικό, διαλυτικό, καύσιμο και ως επικίνδυνο (για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αλκοόλης} μπορεί να προκληθεί και τύφλωση. Αυτοί που επηρεάζονται, βέβαια, περισσότερο είναι κυρίως οι μικρότερες ηλικίες, οι γυναίκες καθώς και οι αδύνατοι, καθώς ο οργανισμός τους είναι περισσότερο ευαίσθητος.

ΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΗΠΙΑΤΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΤΟ;;;;;  ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΤΟ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: