BANNER

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

"επιτάχυνση απονομής της ποινικής δίκης" .....ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!!



Ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια θα είναι πλέον εξαγοράσιμες και μάλιστα τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις μέσα σε προθεσμία τριών ετών, ενώ ανασταλτικό χαρακτήρα θα έχουν οι πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος των ποινών, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδης. Συνεπεία των νέων ευεργετικών μέτρων, εξάλλου, αποφυλακίζονται άμεσα και σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.300 άτομα από τους 11.934 κρατουμένους των φυλακών, επιφέροντας έτσι αποσυμφόρηση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Ο κ. Καστανίδης, εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα, τόνισε ότι είναι κοινωνικά άδικο να παραμένουν άτομα στη φυλακή, απλώς και μόνον επειδή δεν έχουν τρόπο να εξαγοράσουν την ποινή τους, ενώ, αντίθετα, καταδικασθέντες με ικανή οικονομική κατάσταση και με ίδιες ποινές να βρίσκονται εκτός φυλακής επειδή μπόρεσαν να καταβάλουν το ποσό τις εξαγοράς.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την "επιτάχυνση απονομής της ποινικής δίκης"

Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κρατούμενους θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της ποινικής δίκης. Σύμφωνα με αυτές, οι ποινές φυλάκισης από δύο έως τρία έτη, θα μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, εκτός αν κριθεί από το δικαστήριο ότι ο καταδικασθείς είναι υπότροπος, ή μπορεί να τελέσει άλλο αδίκημα. Το μέτρο της μετατροπής της ποινής προβλέπεται και σήμερα, αλλά για ποινές φυλάκισης έως δύο έτη.
Αλλά και η εξαγορά της ποινής θα γίνεται σύμφωνα με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του καταδικασθέντα.
Αλλά και αν ακόμη ο καταδικασθείς δηλώσει οικονομική αδυναμία να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς μετρητοίς, μπορεί το ίδιο το δικαστήριο να καθορίσει την εξόφλησή του σε δόσεις μέσα σε τρία χρόνια.
Ακόμη και στην περίπτωση που ο δράστης δεν μπορεί να καταβάλει ούτε σε δόσεις το ποσό της εξαγοράς, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής, που δεν είναι άλλος από την κοινωφελή εργασία. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας γίνεται και αυτός ελκυστικός με τις νέες ρυθμίσεις. Ως τώρα είχε περιπέσει σε αχρηστία, καθώς ο προβλεπόμενος αριθμός ωρών εργασίας ήταν υπερβολικά υψηλός. Τώρα, μειώνονται οι ώρες κοινωφελούς εργασίας, που πρέπει να παρέχουν οι καταδικασθέντες.

Ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που ισχύει σήμερα για ποινές φυλάκισης έως δύο έτη και δυνητικά σε ορισμένες περιπτώσεις έως πέντε έτη, γίνεται τώρα κανόνας για όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση πέντε ετών, εφόσον δεν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν με ποινή άνω του έτους. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση τριών έως πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινή τους.
Ουδείς θα φυλακίζεται επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδα της δίκης. Ο κ. Καστανίδης, μάλιστα, δεν έκρυψε ότι για να καλυφθούν τα ποσά, που θα χάνει το δημόσιο από όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, θα αυξήσει αρκετά το παράβολο, που απαιτείται για την κατάθεση μηνύσεων μιας και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός δικομανών.
Επιπλέον, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ευεργετικά  (για ποιούς;;;) μέτρα δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία (π.χ. Σάββας Ξηρός). Τα ευεργετικά μέτρα, που ανακοίνωσε ο κ. Καστανίδης ισχύουν και για τους ήδη κρατούμενους με αποτέλεσμα, μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως οι νέες ρυθμίσεις, να αποφυλακιστούν τουλάχιστον 1.300 άτομα.

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΧΟΥΜΕ "ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ" ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ;;;;;
ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΛΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΑΔΙΚΟΠΡΑΚΤΟΥΝΤΩΝ;;;
ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ;;;;ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: