BANNER

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πρόστιμο στην εφημερίδα Espresso ύψους 10.000 ευρώ

  
 Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εφημερίδα Espresso για δύο δημοσιεύματα του έτους 2006 που αφορούσαν στην κόρη και στον τέως σύζυγο της πάλαι ποτέ δικαστικής λειτουργού Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία έχει καταδικαστεί για εμπλοκή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα.
Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής (υπ’ αριθμ. 63/2010), η εφημερίδα δημοσιοποίησε προσωπικά δεδομένα και ιδίως φωτογραφίες του τέως συζύγου της δικαστικού λειτουργού σχετικά με το επάγγελμά του, τη μεταξύ τους γνωριμία, το γάμο και το διαζύγιό τους, ενώ δημοσιοποιήθηκαν προσωπικά δεδομένα της κόρης της αναφορικά με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις «οι δημοσιευθείσες πληροφορίες δεν άπτονται της δημόσια δράσης της πρώην δικαστικής λειτουργού ή της άσκησης των καθηκόντων της και συνεπώς δεν συντρέχει νόμιμη περίπτωση δημοσιογραφικής ενημέρωσης του κοινού», αναφέρει η απόφαση. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η προσπάθεια γαργαλιστικού κοινωνικού σχολιασμού (κουτσομπολιού) ώστε να καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό ο άγνωστος άνδρας της πρώην δικαστικής λειτουργού με τη δημοσίευση μάλιστα φωτογραφιών του, δεν νομιμοποιείται από τη δήθεν υπάρχουσα ανάγκη ενημέρωση του κοινού ούτε υπερέχει της πληροφοριακής του αυτοδιάθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: