BANNER

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι φυλές των οφειλετών

Στη σημερινή εποχή είναι γνωστό οτι όλοι λίγο ή πολύ χρωστάμε σε κάποιο γνωστό μας κάποιο ποσό, σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, σε έναν έμπορο κλπ. Παρ' όλα αυτά αντιμετωπίζουμε την κρίσιμη αυτή κατάσταση με υπομονή, με υπευθυνότητα και με αξιοπρέπεια, ελπίζοντας πως θα φτιάξουν τα πράγματα πολύ σύντομα.
Υπάρχουν 2 διαφορετικές "φυλές" οφειλετών όμως, και  όλοι σίγουρα το έχετε αντιληφθεί.
  1.  Υπάρχει ο αξιοπρεπής οφειλέτης, ο οποίος δεν μπόρεσε κάποια στιγμή να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και αντιμετωπίζει τους όποιους δανειστές του με ευπράπεια, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, όσο το δυνατόν γραγορότερα και με γνώμωνα το συμφέρον των δανειστών του και το δικό του ταυτόχρονα. Σε αυτον τον οφειλέτη κανείς δεν "βάζει τις φωνές". Όλοι τον σέβονται και τον καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι δανειστές του δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να τον υποχρεώσουν να τους εξοφλήσει, γιατί γνωρίζουν οτι αγωνίζεται και με σεβασμό του δίνουν το περιθώριο να διακανονίσει τις οφειλες του και του δίνουν το χρόνο να αποπληρώσει με δόσεις. Αυτό γίνεται γιατί ο δανειστής δεν είναι από άλλο πλανήτη. Ξέρει τις ανάγκες του οφειλέτη του, όταν αυτός είναι ειληκρινής, και τον σέβεται. Δεν θα προχωρήσει σε πράξεις εκτέλεσης κατά της περιουσίας του και θα του αφήσει όλα τα περιθώρια να ορθοποδήσει, διότι βλέπει οτι προσπαθεί να εξοφλήσει το χρέος του με αξιοπρέπεια.
   2.   Βέβαια υπάρχει και ο αναξιοπρεπής οφειλέτης, το "λαμόγιο". Συνήθως αυτός αδιαφορεί για τα χρέη του και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Δεν σηκώνει τηλέφωνα, δεν απαντά σε επιστολές και εξώδικα και αν το πραγμα προχωρήσει στα δικαστήρια, τότε τρεμάμενος κλαίγεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε όλες τι περιπτώσεις του φταίει η "κρίση" και το άδικο σύστημα. Δεν μιλάει με ειληκρίνεια και συνέχεια υπόσχεται οτι θα καταβάλλει "την άλλη βδομάδα", πράγμα που ποτέ δεν  γίνεται. Ονομάζει εκβιαστές τους δανειστές του και τους θεωρεί τελείως απαράδεκτους, επειδή σε τέτοια "κρίση" ζητούν τα χρήματά τους . Θεωρεί οτι του χάρισαν τα όποια χρήματα καταχρηστικά διασπάθισε χωρίς σύνεση και για λόγους επιδείξεως πολλές φορές. Αυτός συνήθως την πατάει στο τέλος, διότι κανείς δεν τον σέβεται και δεν έχει τη διάθεση να τον υποστηρίξει, όταν έχει τέτοια συμπριφορά. (μερικοί τη γλυτώνουν, όταν δεν διαθέτουν προσωπική περιουσία)

Προσοχή χρειάζεται για να μην χάνουμε την αξιοπρέπειά μας ακόμα και σε περιόδους κρίσης ή οικονομικής δυσπραγίας. Το σημαντικότερο που μας απομένει στο τέλος είναι η αξιοπρέπειά μας και η ανθρωπιά μας. 


Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι επ' ουδενί σε τοκογλυφικά δάνεια που απομυζούν από τον κάθε φουκαρά την περιουσία του, απ' όπου και αν ελήφθησαν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: